Deri Ceketi Yıllarca Kullanmanın Püf Noktaları
Kadın ve erkek giyiminin ikonik parçası olan deri ceketler, yıllara daha fazla meydan okuyabilir mi dersiniz? Uygulayacağınız bazı bakım önerileri ile bu oldukça mümkün!
İster bir jean’in üzerinde, ister basic bir elbisenin omuzlarında, isterseniz de sweatshirt’ler ile yapacağınız spor-şık kombinlerde… Deri ceketler için tüm stillerde kusursuz görünümü güçlendiren yıldız bir parça dersek sanırız bize hak verirsiniz, öyle değil mi? Renk, fermuar ve kemer detaylarıyla olduğu kadar derinin güçlü duruşuyla da gardıropların en sevilen üyesi olan bu ceket modelleri, en karakteristik stil unsurlarından birini oluşturuyor.
Deri ceketler zamansız tarzlarıyla gardıropların genellikle en uzun soluklu üyelerinden biri oluyor. Peki, bu sevilen parçaları uzun vadeli kullanabilmek adına nelere dikkat etmek gerektiğini hiç düşünmüş müydünüz? Deri ceketinizin yollar ve yıllar boyu size eşlik etmesi için neler yapmalısınız, gelin birlikte inceleyelim!
- Deri Ceket Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Deri ceketler, kullanılan derinin cinsine bağlı olarak yumuşak veya sert dokulara sahip olabiliyor. Fakat sertlik derecesini en önemli koşul olarak göz önünde bulundurmadan da derinin kumaş, nubuk vb. malzemelere kıyasla daha hassas olduğunu söylemek mümkün. Bu sebeple deri ceket kullanırken özenli davranmak büyük önem taşıyor.
1.1. Deri Ceket Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Şöyle ki, deri ceket kullanımı esnasında oldukça nazik ve yavaş hareket etmek gerekli. Çünkü deri, yapısı dolayısıyla tırnak, anahtar ve bileklik gibi ürünlerin temasıyla dahi zarar görebiliyor. Bu gibi temaslarla ceket üzerinde sadece çizilmeler meydana gelebileceği gibi, yumuşak derilerde küçük yırtıklara varan hasarlar da oluşabiliyor.
Deri ceket kullanımı esnasında lekelenme meydana gelirse, lekeye hızla müdahale etmek gerekiyor. Çünkü müdahalenin hızlı olması, lekenin o kadar az yüzeyde kalması demek oluyor. Sabunlu su gibi malzemeler ise lekeleri çıkarmak için yeterli olabiliyor. Ayrıca kullanım esnasında ceket ıslanırsa, ceketi gölgelik bir alanda kendiliğinden kurumaya bırakmak gerekiyor. Bu gibi noktalara dikkat edildiğinde deri ceketin kullanım ömrü uzasa da, özel temizlik ve bakım uygulamalarına da mutlaka ihtiyaç duyuluyor.
- Deri Ceket Nasıl Temizlenir?
Deri ceket temizliği, yıllar süren bir kullanım ve ilk günkü yenilik için olmazsa olmaz. Özellikle de bu dış giyim ürünlerinin tişört, kazak vb. ürünler gibi sıklıkla yenilenmediği düşünülürse, sahip olunan ceketlere iyi bakmanın önemi daha da artıyor.
Günlük kullanımdan sonra deri ceket toz, kir ve leke benzeri hasarlar gördüyse ya da sıcak yaz günlerinden sonra onu dolabınızdan çıkarmanın vakti geldiyse, hazır olun! Deri ceketinizi nasıl temizleyebileceğinizi anlatıyoruz:
- Öncelikle bir kovaya ılık su ve hafif formüllü bir sabun ekleyin.
- Ardından pütürlü ve sert olmayan bir bezi (tercihen mikrofiber bez) hazırladığınız karışımda ıslatın ve iyice sıkın.
- Nemli ve sabunlu bez ile deri ceketin yüzeyini hafifçe silin. Bu aşamada deriye hasar verebilecek hareketlerden kaçının.
- Deri ceketin dış yüzeyini temizledikten sonra, kuru bir mikrofiber bez ile nemli bölgelerin üstünden geçin. Kurutma işlemini asla kalorifer ve saç kurutma makinesi gibi ürünler kullanarak yapmayın. Aksi takdirde yüksek ısı deriye zarar verecektir.
- Deri ceketin dış kısmını temizledikten sonra, iç temizliğini yapmak için de aynı işlemi uygulayın. Fakat bu işlemi ceketi ters çevirmeden yapmaya dikkat edin.
- Deri ceketin iç kısmını da kuru bir bez ile kurulayın. Artık ceketinizi güneş görmeyen havadar bir alanda kurumaya bırakabilirsiniz.
- Deri Ceket Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Deri ceket mevsimi gelip çattığında, sizin de heyecanla yöneldiğiniz gardırobunuzdan hüzünle döndüğünüz oldu mu? Eğer uzun bir aradan sonra kullanmayı planladığınız ceketinizin ense veya kol bölgelerinin döküldüğünü gördüyseniz, bu duyguyu tatmış olabilirsiniz.
2.1. Deri Ceket Dökülmesi Neden Olur?
Deri ceket dökülmesi, genellikle derinin kuruması ve çatlaması ile oluşuyor. Bu dökülmeyle birlikte ceket, çoğu zaman kullanılmaz hale gelebiliyor. Bu durumun genel sebeplerini ise deri üzerindeki doğal yağın zamanla azalması, ceketin saklandığı alanın güneş ışığı ve ısıya yakın olması veya sert askılıkların kullanılması oluşturuyor. Fakat alınabilecek bazı önlemler ile deri ceket dökülmesini önlemek mümkün.
2.2. Deri Ceket Dökülmesini Önlemek için Neler Yapılabilir?
- Deri ceket dökülmesini önlemek için deriyi yumuşak ve yağlı tutmaya özen göstermelisiniz. Bunun için ise ceketi, belli aralıklarla zeytinyağı veya Hint yağı gibi yağlar ile hafifçe silebilirsiniz. Uyguladığınız yağ ile birlikte ceketin sertleşerek dökülmesini engelleyebileceğiniz gibi parlak görünümünü de koruyabilirsiniz.
- Deri ceketi elde veya makinede yıkamak da dökülme yapmasına neden olan durumlardan biri. Bu sebeple deri ceketi yalnızca nemli bir bez ile silerek temizlemeli ve ardından rutubetsiz ve gölgelik bir alanda kurutmaya özen göstermelisiniz.
- Deri ceketi dolaba kaldırırken ahşap veya plastik askılıklar yerine yastıklı askılar tercih etmelisiniz. Bu gibi ürünler deri cekete göre şekil alırken, sert askılar ceketin yapısını ve formunu zorlayabilir. Bu da dökülmeler meydana getirebilir. Bu sebeple özel bir askılık seçmeyi atlamamalısınız.
- Daha önce de belirttiğimiz gibi ısı, deri ceketin çatlayarak dökülmesine neden olan en büyük faktörlerin başında geliyor. Bu sebeple deri ceketi soba, kalorifer vb. alanlardan uzak tutarken güneş altında bırakmamaya da özen göstermelisiniz.
- Deri ceketi hava almayacak şekilde saklamak da dökülme yapmasına neden olan etmenlerden biri. Bu nedenle deri ceketinizi uygun koşullardaki bir gardıropta muhafaza etmeli ve belli aralıklarla havalandırmalısınız.
- Eğer deri ceketiniz döküldüyse, deri ceket dökülmesi tamiri yapan profesyonel hizmetlerden yararlanabilirsiniz.
- Deri Ceket Bakımı Nasıl Yapılır?
Süet deri ceket veya spor deri ceket olması fark etmeksizin tüm deri ceket modelleri, rutin bir bakıma ihtiyaç duyuyor. Çünkü bu parçanın materyali olan deri, başlı başına özel ve benzersiz bir yapıda oluyor.
Rutin deri ceket bakımı yapmak için yukarıda bahsettiğimiz ılık sabunlu su temizliği oldukça uygun oluyor. Süet deri ceket bakımı için ise süet fırçası ile süet/nubuk temizleme spreyleri kullanarak zahmetsiz ve kolay bir bakım yapılabiliyor. Deri ceketinizi uzun yıllar giymek için evde yapabileceğiniz bu gibi uygulamalar kimi zaman yeterli olurken, kimi zaman da profesyonel deri ceket bakımı sunan hizmetler en doğru seçim oluyor.
Farklı tarz ve renkteki deri ceket modelleri, Derimod’un kadın ve erkek deri ceket kategorilerinde sizi bekliyor. Haydi, en iyi görünümünüze kavuşmak için daha fazla beklemeyin! |